Direktlänk till inlägg 18 juni 2011

Premiärtävling !

Av Lilla Blå - 18 juni 2011 10:18

3:e juni var det dags för comeback för Lilla Blå i tävlingssammanhang efter många års frånvaro.


Tävlingen var NYSS Juninatt, en lite udda men väldigt spännande upplägg med omvänd lysstart på kvällen den 3 juni. Start vid NYSS klubbholme Broken, segling via Oxelösund och några passeringspunkter, in i Bråviken och ner till Näverkvarn, ytterliggare några distans in i viken sen rundning av liten ö och hemsegling samma väg med mål vid Broken. Totalt ca 45 distans.


Normbåt med lys 1,0 hade utsatt start till 19.30 Lilla Blå med nya SRS mätbrevet 1,13 startade 20.45, 10 minuter efter den andra NF i startfältet (Jenny).

Totalt 13 båtar till start med Lys från 1,36 (Prima38) ner till 1,07 (Fortissmo).


Tyvärr dör vinden ut helt och när vi ska starta så ligger fjärden helt spegelblank och vi rör oss snabbt som en snigel mot startlinjen. Trots allt så gör vi en bra start och har efter 10 minuter kommit flera 100 meter framåt... till skillnad från en Rival som startat 10 minuter efter oss och ännu inte passert startlinjen!

Efter nån timme har vi glidit ytterliggare en bit och nu får vi lite vind.


Med den uppsamlade starten har vi inga större förhoppningar om att kunna hävda oss i fältet utan inriktningen är nu att försöka hänga med så att vi inte hamnar i kön. Vi hänger, till och börja med, fint med på en sträckbog i några sekundmeters vind, där vi väl matchar en Nova och humöret är på topp. Vinden ökar sen en del och när vi viker västerut så blir det en kryss i leden in mot Oxelösund.

Vi har det jobbigt på två man med genua, backstag, navigering och försök till att hitta trim. Nu märks det tydligt att vi inte har någon erfarenhet av vad Lilla Blå behöver. Vi tappar i varje slag och sliter hårt under någon timmes kryss innan vinden än en gång dör ut helt.


Fältet har nu samlats ihop igen och vi befinner oss nu nästan sist i klungan, när några svaga stråk gör att båtarna i bakre delen avfältet sakta glider i fatt oss. Vi får inte alls till trimmet i de svaga vindarna utan blir även ifattseglade av Rivalerna som har sämsta tänkbara "Rivalväder". 


I stiltjen under en vacker soluppgång gör vi sen ett taktisk rätt drag då vi sakta tar oss utåt när de andra drar sig mot land.

Enligt prognosen skulle vinden vrida över mot syd och vi räknar med att en svag bris ska nå oss först ,ifall vi håller oss utmed den södra kanten av banan. Vi spanar intensivt efter stråk på vattnet och när vi sen får syn på ett liten krusning så jobbar vi hårt på att nå ut till den. Vi lyckas ligga kvar i krusningen under en bra stund och glider sakta upp genom fältet. Nu är vi tillbaka i matchen och har den andra NF:en ett antal hundra mter efter oss, när vinden än en gång dör ut.


Mera guppande och kommentarer från min besättning (Palle) om att skäret vi passerar känns lika stort som Visingsö, eftersom vi har haft det om styrbord i över en timmes tid!


Nu ringer tävlingsledningen och säger att tävlingen kortas till målgång vid vändningen. Känns skönt då förhoppningen om att nå målet innan utsatt maxtid kändes långt borta.


Vi ser också att några båtar bryter och vänder hemåt med motor då stiltjen och bristen på sömn tar ut sin rätt. Själva känner vi oss dock ganska pigga och helt inställda på att hänga på till slutet.

Båtarna framför börjar sätta spinnaker, så vi förstår att något håller på att hända med vinden. Efter en stund sätter vi också, men tyvärr tar det någon halvtimme innan vi får nått som fyller, och båtarna framför glider sakta iväg från oss.


Nu ökar vinden och vi får en fin spinnakergång i ökande vind hela vägen in i mål. Tyvärr är det nästa plattläns och vår lite mindre IOR liknande spinnare kan inte matcha NF:en Jennys runda fina blåsa, så där blir vi omkörda ordentligt på vägen in. Vi lyckas dock hålla Novan bakom oss hela vägen över linjen, som vi passerar 0945.


När vi sen tar ner storen så smäller vinden till och en massa saker händer men mer om det senare...


Samanfattningsvis så blev det en tuff segling pga stiltjen, och vi fick inte så många svar på Lilla Blå:s prestanda, men en erfarenhet rikare till grund för kommande trimning/fixning blev det.


Vi kommer fyra av de åtta båtar som genomför tävlingen, med bara 8 minuter på korrigerad tid upp till andra platsen. För att vara Lilla Blå:s första insats i comebacken måste vi vara väldigt nöjda!


Resultat 


Lite filming av stilla vyer...


 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Roger SWE395 Magda

19 juni 2011 09:52

Kul med flera segalre som satsar på sin NF !! Vi har full satsning även här och målet är att placera oss bra på Ulvöregattan 2013 och att utrusta Magda till en lätt och bekväm semesterbåt för två.. Vi har nu fyra nya segel att lära oss och en massa trim utan backstag, Vår rigg är från danmark och årsmodell-86. Den känns styv och fin och vi jobbar vidare med akterstaget. Kommer att mäta in för SRS-brev och tar då i första hand med våran code0, 33 m2 och på "flyganda" o nosen på rulle. Hoppas kunna klara mig med 1.12 Men utan den så klara man sig ganska bra i långsamaste SRS klassen som entyps NF... Vad gav 1.13? genuan enbart eller kombinationen med riggen? Hur går hon på hård kryss med liten fock?

Lilla Blå

19 juni 2011 11:01

Hej Roger
Självklart ska vi satsa på våra NF:ar!
Jag kommer att fortsätta med lite basförbättringar under året som gör att man enklare kan fokusera på rena segeltrim funktioner.
Tror att min mast som är ca 1 m högre, lite lättare båt (på pappret i allafall) och genuan var det som gav 1,13.
Spinnakern är ju lite mindre än standard.

Code 0 låter superspännande! Kör du med vanlig spinnaker på länsbogarna?
Själv har jag funderat på en maxad länsgennaker på rulle som ett alternativ framöver. Gillar att segla singlehand/shorthand så skulle passa bra. NF:en är ju snabb på undanvinden med spinnaker, så farten vis skärning med stor gennaker borde kunna bli konkurrens kraftig. Har du hört nån som provat?

Har inte prövat nån hård kryss ännu. Men misstänker att min fock (110%)inte riktigt kommer att leverera höjd som jag vill då skenorna ligger på en 10-12 grader (samma som genuan). Tänker prova med att ha ett skot kopplat även till självslående skenan så kan man "sugga" in den en bit. För att kunna köra focken direkt på skenan behöver man reva in några varv och det brukar ju ta en del på både höjd och fart. Får prova vilken variant som blir bäst...

/Jocke

 
Ingen bild

Roger NF Magda

19 juni 2011 14:40

Vi löpte en ny maxstor spinnaker med strumpa för att kunna hantera på två eller i lättvind även på egen hand, Code0 är i laminat och kommer att användas mest som enkelt undanvind-halvvindssegel men även som kryss i lättvind.. vi har även en genua i mylar från ca 1995 som hon seglar toppenfint på i vind upp till ca 5-6ms. Dock är det ju jobbigt att byta försegel på förstaget under ökande vind och tanken är att kryssa med code0 som lättvindsgenua och vind vindökning bara rulla in och hissa lilla kryssfocken som får ligga kvar på fördäck. Gennaker har ju ganska många NF här i Stockholm men jag tror att max fart på läns blir bäst med en spinnaker, fast med er lite högre mast osv så vet man ju inte.. Låna av andra båtar, Maxi 999 blåsor passar bra

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lilla Blå - 4 maj 2016 21:30


Äntligen en skön dag med lite svensk försommarvärme! Passade på att sticka ner efter jobbet och se till att pricka av lite på listan. Ny olja och oljefilter i motorn samt rengöring och byte av bränslefilter (lyckades också identifera en tjyvlufts...

Av Lilla Blå - 27 april 2016 20:54


+4 grader, 6m/s och en smal farled, hur kan det bli bättre för lite riggtester  ?   Försöker hitta rätt grundinställning på riggen då jag i år satt an fiolen mer än tidigare. Dagens test var del 1 av att hitta hur mycket storskotet böjer masten v...

Av Lilla Blå - 24 april 2016 15:00


+4 grader och 4-8m/s enligt SMHI:S prognos, så blev en kort tur på mellanfjärden införd rejält varma kläder. Lite för löst ansatt rigg, en trasig travare i storseglet och lite för plant skotad fock, vart dagens samlade erfarenhet. Märkte också at...

Av Lilla Blå - 23 april 2016 21:41


En lite eftermiddagstur på mellanfjärden efter hagelskurarna givit med sig blev det   Hade tur och inget oväder drog ut över vattnet, så slapp bli blöt denna gång. Vart att kolla och åtgärda lite småsaker med rigg/skotning samt passade på att kop...

Av Lilla Blå - 21 april 2016 20:21


   Då var premiären avklarad!     Satte dit segel och det mesta av den löpande riggen (saknas lite rev mm).     När spridarna sitter 4,70 från ytan är det bra att ha en hyfsat hög kajkant och en släpkärra!   Kort premiärtur i ränn...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se