Direktlänk till inlägg 19 juni 2011

Solceller, batteri, regulator och mätare....

Av Lilla Blå - 19 juni 2011 11:45

Anledning till att vi valde NF var till stor del seglingsegenskaperna och då måste man anpassa båten efter att motorn inte ska användas.

Nu tillhör jag de som är facinerade av instrument som hjälpmedel i seglandet och då uppstår ju problemet med strömförsörjning. Tycker också om att ha den lilla kylen igång så att diverse matvaror kan förgylla tillvaron. Alternativen till lösning är inte så många, så jag gav mig genast på planeringen.


Lilla Blå hade ett 110 Ah fritidsbatteri (inte senaste årsmodell  ) som enda strömkälla, och beslut ett blir att separera start från förbrukning.

Det nyligen av sonen levererade startbatteriet på 75 Ah får bli nytt startbatteri laddat av generatorn och så införskaffas ett 100 Ah AGM batteri till förbrukningen. Eftersom jag vill ha koll på batteristatusen införskaffas också en NASA Clipper batterimonitor som monteras på panelen inne i båten.


Efter diverse mätande på rufftaket beslutar jag mig för att investera i två stycken 37W solpaneler från Exergon. Måtten är 300 mm x 1000 mm x 3 mm och kan då monteras bredvid varandra på taket från luckans framkant till ventilatorn strax innan masten.

Nackdelen är att plexiluckan när den är öppen kommer att täcka en del av panelerna, men det får uppvägas av den totala kapaciteten. Är också enda stället där jag tycker att de inte stör vare sig utseende eller seglingsfunktioner.


Införskaffar också en MPPT-regulator för att säkerställa att panelerna ger max laddning och att batteriet sköts på bästa sätt. Kostar en slant men är enligt uppgift en smart investering.


Borrar sedan under sedvanlig "borrasönderbåtvånda" hål för genomföring av kablar och skruvar sen panelerna direkt i glasfibret på rufftaket.

Ny huvudbrytare monteras, elsystemet separeras till två kretsar och ny plats för startbatteriet fixas under en av sofforna. Spännade som vanligt när man vrider om brytaren första gången trots att jag mätt upp en hel del under installationen.


Mätarn visar som den ska och det verkar som om allt funkar som tänkt, så jag slår igång kylskåpet som ett första test av det nya upplägget, när jag lämnar båten.


Verkar som om testet kommer att bli ordentligt, då jag nu dagen efter montaget sitter hemma och tittar ut på en helgrå himmel där regnet öser ner! Får bli en tur ner till båten ikväll för att kolla status  


Resultat och bilder kommer...


     

 
ANNONS
 
Ingen bild

Roger NF Magda

19 juni 2011 14:29

Vi klara oss fint med en liten 32watts solfångare på lågt fäste på aktern, lätt att vinkla mot solen. Kylen har mycket låg förbrukning tack vare ett kyl-element med växlarfunktion via en kopparplatta genom skrovet..Ozmarine.se.. Vi klarar förbrukningen lätt med ett 75 amps vanligt båtbatteri och ett startbatteri som inte ger ström till förbukningen.. Det vill man ju inte, eller hur ;-) Lycka till med installationen, blir kul att se bilder. Ps byt alla lanternor till LED..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lilla Blå - 4 maj 2016 21:30


Äntligen en skön dag med lite svensk försommarvärme! Passade på att sticka ner efter jobbet och se till att pricka av lite på listan. Ny olja och oljefilter i motorn samt rengöring och byte av bränslefilter (lyckades också identifera en tjyvlufts...

Av Lilla Blå - 27 april 2016 20:54


+4 grader, 6m/s och en smal farled, hur kan det bli bättre för lite riggtester  ?   Försöker hitta rätt grundinställning på riggen då jag i år satt an fiolen mer än tidigare. Dagens test var del 1 av att hitta hur mycket storskotet böjer masten v...

Av Lilla Blå - 24 april 2016 15:00


+4 grader och 4-8m/s enligt SMHI:S prognos, så blev en kort tur på mellanfjärden införd rejält varma kläder. Lite för löst ansatt rigg, en trasig travare i storseglet och lite för plant skotad fock, vart dagens samlade erfarenhet. Märkte också at...

Av Lilla Blå - 23 april 2016 21:41


En lite eftermiddagstur på mellanfjärden efter hagelskurarna givit med sig blev det   Hade tur och inget oväder drog ut över vattnet, så slapp bli blöt denna gång. Vart att kolla och åtgärda lite småsaker med rigg/skotning samt passade på att kop...

Av Lilla Blå - 21 april 2016 20:21


   Då var premiären avklarad!     Satte dit segel och det mesta av den löpande riggen (saknas lite rev mm).     När spridarna sitter 4,70 från ytan är det bra att ha en hyfsat hög kajkant och en släpkärra!   Kort premiärtur i ränn...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se