Direktlänk till inlägg 28 juni 2011

Midsommar och nya "fix"

Av Lilla Blå - 28 juni 2011 09:06

Midsommar tillbringades på sjön som traditionen påbjuder, men för oss första gången i sällskap med Lilla Blå...


En sen start på torsdagkvällen gjorde att motorn fick gå några timmar då kvällsbrisen lyste med sin frånvaro under större delen av tiden.

Vid 2130 tiden kunde vi äntligen förtöja bredvid båtkompisen Livslust (Fenix) och goda besättningsvännerna Tobias och Lena.

En irish-coffe i sittbrunnen gjorde att vi kände midsommarstämningen komma samtidigt som solen sakta gick ned bakom öarna. 

Vi sov gott, lätt vaggade av Lilla Blå.


Tobias och Lena hade haft strejkande motor och tillbringat delar av torsdagen liggande strax utanför Nyköping i försök att hitta felet.

Så efter god midsommarfrukost blev det ett par timmars dieselbadande tills vi hittat en otät packning där luft smet in. Känns alltid bra när människan segrar över maskinen!


Lunch, vila, fika, vila, grill, efterätt, nått glas eller två och så var en trevlig midsommarafton över...

Midsommardagen inleddes med sovmorgon som följdes upp av lång frukost och slappande i sittbrunnen.

När jag sitter i sittbrunnen utan att ha nått speciellt för mig, funderar jag nästan alltid på vad som skulle kunna göras bättre i komfort och trimhantering. Ibland vandrar tankarna iväg så långt att lösningen nog är en ny båt, så då får man hejda sig själv mentalt i planerandet   .


Lyckas dock oftast lista upp ett antal förbättringar, vilka en del genomförs. Största projektet just nu är att byta ut övre mantågen mot band för att skapa ett skönare ryggstöd när man krypit upp på kanten.

Har införskaffat band och fästen så nu ska bara listas ut hur man antingen syr eller nitar ihop ändarna på bandet. Nån därute som har nått tips om hur man gör detta enklast i egen regi?

Känns som nitning och limning är det enklaste alternativet då jag saknar kraftigare symaskin.


   Säkertslinan får agera testband!


Andra småfix som gjorts är:


  • Krokar för flytvästar innanför dörren.
  • Flytt av krängpinnen på rorkulten (fastnade i akterstaget varje gång när man skulle ta loss den, hemskt irriterande)
  • Höjning av akterstagstaljan så den justeras enklare när man befinner sig på sargen.
  • Tejpning av "allt"
  • Flytt av rodkicksfästet (kortade akterliket på storen i våras), så att den lyfter bommen som tänkt.
  • Montera mugghållaren som skepparen fick i födelsedagspresent.

   


Provade också den nya storskotsvagnsanordningen för första gången under midsommar, och kunde glädjande konstatera att den funkade som tänkt.

Smidigt med Spinlocks svirvlande powercleats när man hoppar runt i brunnen!


 

Börjar nu längta ordentligt till augustis seglingssemester. Dags att ta fram sjökortet och börja planera...

Får nog bli ett och annat race också. Just nu är det NYSS familjekappsegling, Arkö Runt och Gran Prix som finns i kalendern, men inget spikat ännu... 


 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Lilla Blå - 4 maj 2016 21:30


Äntligen en skön dag med lite svensk försommarvärme! Passade på att sticka ner efter jobbet och se till att pricka av lite på listan. Ny olja och oljefilter i motorn samt rengöring och byte av bränslefilter (lyckades också identifera en tjyvlufts...

Av Lilla Blå - 27 april 2016 20:54


+4 grader, 6m/s och en smal farled, hur kan det bli bättre för lite riggtester  ?   Försöker hitta rätt grundinställning på riggen då jag i år satt an fiolen mer än tidigare. Dagens test var del 1 av att hitta hur mycket storskotet böjer masten v...

Av Lilla Blå - 24 april 2016 15:00


+4 grader och 4-8m/s enligt SMHI:S prognos, så blev en kort tur på mellanfjärden införd rejält varma kläder. Lite för löst ansatt rigg, en trasig travare i storseglet och lite för plant skotad fock, vart dagens samlade erfarenhet. Märkte också at...

Av Lilla Blå - 23 april 2016 21:41


En lite eftermiddagstur på mellanfjärden efter hagelskurarna givit med sig blev det   Hade tur och inget oväder drog ut över vattnet, så slapp bli blöt denna gång. Vart att kolla och åtgärda lite småsaker med rigg/skotning samt passade på att kop...

Av Lilla Blå - 21 april 2016 20:21


   Då var premiären avklarad!     Satte dit segel och det mesta av den löpande riggen (saknas lite rev mm).     När spridarna sitter 4,70 från ytan är det bra att ha en hyfsat hög kajkant och en släpkärra!   Kort premiärtur i ränn...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se