Direktlänk till inlägg 26 augusti 2012

Frustration och insikt...

Av Lilla Blå - 26 augusti 2012 09:14

Segeltävling Arkö Runt, eller kanske mera rätt segeltävling + motor Arkö Runt!

Tyvärr vart årets Arkö Runt en vindfattig historia där väldigt lätta vindar gjorde att den enda båt som hann i mål innan utsatt tid var en First 45:a. Tråkigt för alla de som hade seglat bra och låg väl till men saknade nån enstaka distans.

Nu var det ett dilemma som vi inte hade !!! Men vi börjar från början.


Båten på plats efter den trevliga korta nerseglingen som gav positiva vibbar och skapade förväntningar inför starten.

Vi samlades strax innan skepparmötet, där dagens lite dystra vindutsikter förmedlades tillsammans med det positiva att antalet startande åter hade ökat och nu var över 60 båtar.

Vi bestämde oss för att sticka ut ganska tidigt så vi skulle kunna köra en liten test med spinnakern. Ut ur hamnbassängen och så sträckte vi ett par slag över startlinjen för att känna hur vinden låg och få igång de sedvanliga diskussionerna om hur starten taktiskt skulle läggas upp. Kändes som att lovartsmärket kanske låg lite mycket i vindskugga så vi beslutade att inte jaga märket vid starten utan se om vi kunde hitta en plats vid linjen och smita iväg i lite fri vind en bit ner.

Men först ut och hissa spinnakern. Gick mer eller mindre problemfritt och vi kunde packa om och stuva undan. 

Starten skjuts upp (blev 30 min) och vi lägger oss och kör runt lite i startområdet och försöker få till kryssvinklar och hur vi ska jobba i brunnen. Redan här känner jag att det är nått som inte känns bra... Det här är första gången vi kör riktigt nära mot andra båtar med nya seglen och fast vi bara "vimsar runt" så känns det som om vi saknar höjdtagning varje gång vi behöver sträcka lite.

Men en sak i taget och vi fokuserar på att komma iväg bra. Vi lyckas hyfsat med vår taktik och ligger bra framme vid linjen med en Fortissimo som kommer glidande upp bredvid oss. Vi räkna kallt med att kunna acca iväg så att vi får fri vind. Anders i NF Jenny och en av de andra NF:arna har tagit en högre position på linjen, den tredje NF:en har en plats snett ner akter om oss.


 

Nu går starten och vi skotar hem och accar iväg... inte!

Vi skotar hem och inser direkt att vi saknar 5-10 grader i höjdtagning och när vi inte kan falla av pga andra båtar så tvärnitar vi och blir snabbt täckta. En hyfsad start blev kvickt förvandlat till hiss bakåt i fältet .

När vi väl kommit i lite fri vind (fortfarande väldigt lätt) försöker vi att hitta trimmet för att få ut båtfart, även om vi inte kan hålla höjd. Fockens framkant är för rund och vi kan helt enkelt inte få in den på den självslående skenan om vi ska ha vettig skotvinkel (blir segelmakarens problem så snart som möjligt...). Alltså blir det till att trimma storen med lämplig tvist och vinkel för att få vettigast möjliga samspel. Ser nog lite skumt ut när vi tvistar ut storen häftigt, men det märker nog knappast de glada medtävlare som kör ifrån/om oss . NF arna en bit upp på linjen har ryckt och ligger långt fram i gruppen och den sista NF:en tar in på oss ut till första rundningen. När kryssen väl börjar där, så tuggar han snabbt upp höjd och fart på oss, och det tar inte lång stund förrän han också är förbi. Vi känner att det kommer att bli en tung resa i den fortfarande väldigt lätta vinden.

Men vi har trevligt och kämpar på mot några av de sista båtarna i vår klass. En IW 31, en Fortissiomo och en W30 blir våra följeslagare under en stor del av resan i den lätta vinden och vi har i vilket fall som helst en del roliga dueller. Nu är vinden fortfarande mellan 0 och 2 m/s så vi har insett att det inte finns nån chans för oss att hinna i mål inom tidsfristen.

När vi kämpat på i kryssen hela vägen upp till Arkö i ungefär samma stil som tidigare utan att något hänt, förutom en god lunch på bullens pilsnerkorv goda äggmackor och sällskap av två sälar, så rundar vi Arkös udde i nästan stiltje. Det är så lite vind att vi bestämmer oss för att ta en liten fika innan vi provar om vi kan fylla spinnakern. Efter en stunds fikande kommer det ett svagt stråk med vind och vi hissar. Nu har besättningen gjort myteri och beslutat att vi ska starta motorn så fort vi kommit ifatt Fortissimon som vi legat hack i häl på under hela racet. Sagt och gjort vi jobbar oss ifatt dem och ber dem glatt att sluta trimma sin spinnaker så att vi får glida om och bryta racet. Glada skratt till svar och vi plockar ner och startar motorn.

Vi morrar hemmåt i vind som sakta ökar till nått som ger de som fortfarande seglar en bra spinnresa hela vägen hem till Oxelösund. Själva är vi lite less så vi ids inte sätta segel. Vi ser att de två första NF:arna har gjort ett bra race och hade varit högt upp i listan om man hade hunnit in innan tiden gått ut. Det är där uppe vi också ska vara, så nu krävs det krafttag av både segelmakaren och mig...

Väl i hamn får gastarna hoppa av på en bryggnock och jag hissar på och får en fin resa hem till Nyköping där jag förtöjer Lilla Blå vid bryggan strax innan 21.

Sammanfattningsvis så var det en trevlig dag på sjön men frustration över utebliven höjdtagning/båtfart och en hel uppsättning problem att ta tag i... fortsättning följer!

   
ANNONS
 
Ingen bild

Roger NF Magda

30 augusti 2012 15:41

Jag känner igen känslan.. Vi har ju jobbat med Magdas kryss i ett år snart och när jag nu äntligen fått ny fock och stor sä känns det rätt! Litet kvitto fick vi i går kväll(se bloggen), men tider får utvisa hur bra det kan bli! Lycka till med seglen och hoppas att du blir nöjd! Ps hur går "lilla blå" med genuan?

 
Ingen bild

Jocke NF Lilla Blå

30 augusti 2012 20:06

Såg bilderna på bloggen, ser helläckert ut! Kul att det känns som om du hittat farten.
Var det stor skillnad mellan de gamla och nya seglen eller var det mer en fråga om att hitta rätt trim för Magda?
Har inte använt genuan i år, och ärligt talat så fick jag bara til det under kortare stunder förra året. Kan delvis ha berott på att storen inte riktigt levererad som den skulle.
Inte provat i år då jag mätte in med bara fock och har kämpat med att få den att funka. Blir nog nån repa med genuan bara för att känna skillnaden när väl focken funkar som den ska.
Gjorde du på nått speciellt sätt när du försökte hitta rätt på kryssen eller hade du nån att jämföra med?

 
Ingen bild

Roger NF Magda

3 september 2012 15:25

Vi har väl hittat både rätt gällande seglen och trim.. Vi ligger fortfarande lite för lågt på kryssarna men jobbar på det. Bra att kunna jämföra med andra båtar så klart men det är ju inte så lätt.. Jag sparar numera spåren från gps eller ipaden för att kolla kryssvinklar.. Men hoppas kunna använda " fart mot mål" under lite stadiga förhållanden för att se trim kontra höjd och fart.. Men som sagt träning ger resultat... Sen är det ju lite olika bud om hu man skall trimma focken.. UK segelmakarn tyckte att vi inte skulle skota focken så hårt utan låta den ha lite djup i buken nedtill.. Jag hoppas på lite lagom vind på fredag då jag tänkt lägga några timmar på kryssträning/trimtester Med vänlig hälsning,Roger

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lilla Blå - 4 maj 2016 21:30


Äntligen en skön dag med lite svensk försommarvärme! Passade på att sticka ner efter jobbet och se till att pricka av lite på listan. Ny olja och oljefilter i motorn samt rengöring och byte av bränslefilter (lyckades också identifera en tjyvlufts...

Av Lilla Blå - 27 april 2016 20:54


+4 grader, 6m/s och en smal farled, hur kan det bli bättre för lite riggtester  ?   Försöker hitta rätt grundinställning på riggen då jag i år satt an fiolen mer än tidigare. Dagens test var del 1 av att hitta hur mycket storskotet böjer masten v...

Av Lilla Blå - 24 april 2016 15:00


+4 grader och 4-8m/s enligt SMHI:S prognos, så blev en kort tur på mellanfjärden införd rejält varma kläder. Lite för löst ansatt rigg, en trasig travare i storseglet och lite för plant skotad fock, vart dagens samlade erfarenhet. Märkte också at...

Av Lilla Blå - 23 april 2016 21:41


En lite eftermiddagstur på mellanfjärden efter hagelskurarna givit med sig blev det   Hade tur och inget oväder drog ut över vattnet, så slapp bli blöt denna gång. Vart att kolla och åtgärda lite småsaker med rigg/skotning samt passade på att kop...

Av Lilla Blå - 21 april 2016 20:21


   Då var premiären avklarad!     Satte dit segel och det mesta av den löpande riggen (saknas lite rev mm).     När spridarna sitter 4,70 från ytan är det bra att ha en hyfsat hög kajkant och en släpkärra!   Kort premiärtur i ränn...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se