Direktlänk till inlägg 31 augusti 2013

Bedrövligt...! mastjustering nästa

Av Lilla Blå - 31 augusti 2013 14:56

Nej det funkade inte på detta Arkö Runt heller   . Vi kom 6:a från slutet och vart frånseglade på tid av fenixar 606 mfl. Den här gången tycker jag ändå att vi seglade båten riktigt bra.


Vi började lite försiktigt i starten med att hålla oss lite lågt för att få fri vind, tyvärr inte så smart då det vred emot när det öppnade upp. Men efter den första rudnningen så satte vi spinnare och kunde börja länsen mot Arkö rundningen. Länsen gick bra förutom en mindre klantighet i trimmet med spinnbommen när vi skulle höjda oss runt Arkö:s eget djävulshål, här hade vi kunnat gått avsevärt bättre (glömde sänka bommen i trängseln).

Jipp runt Arkö och sen en bra undanvind ner till nästa rundning, två snabba slag varefter en halvvind tog vid ner till bråvikskusten.


Här händer det nått igen. Trimmet ser bra ut, båten balanserar ok på rodret men får inte den fart vi ska ha när vi går maxhöjd. Vi prövar att gå lite lägre med lösare skot för att få driv genom sjön, men samma sak här, vi "sitter fast" i sjön gentemot likvärdiga båtar runt omkring oss. 

Vi rundar bland de sista in mot Oxelösund, sätter spinnakern och passerar mållinjen på en seglat tid som är 1 time och 24 minuter sämre än NF:en Jenny som startade i vår klass!!!!


Sammanfattningsvis en jättetrevlig seglingsdag på sjön om man bortser från tävlingsmomentet (och trogne gasten Palle hade tillverkat bland de godaste ägg/bacon/majo-mackorna jag ätit).


Som det kändes nu så var det ingen ide att ta sig upp till Nynäshamn och planerade Hyundai Cup. Bestämde mig istället för att stanna hemma och ställa om riggen för att prova en teori som poppat upp.

Om nu segeltrimmet ser bra ut, roderkänskan ok och botten är jämn, vad kan då påverka båt farten?

Självklart hur jag som rorsman styr, men eftersom jag provat lite med andra vid pinnen och det inte verkar vara nån skillnad så håller jag fast vid att det är nått i båten som inte är ok.

Om jag tänker tillbaka på sommarens olika seglingar så är det genomgående så att båten gått ok i lättvind gentemot andra båtar, alltså då inte båten lutat. Min teori nu är att båten sätter sig för mycket på häcken och suger fast i sjön när det börjar luta. Eftersom jag har en så mjuk och trimbar mast så märks det inte så mycket i rodertrycket då masten automatiskt planar ut storens övre del tidigt då man skotar (väldigt mjuk extra lång kaltopp). Planen nu är alltså att räta upp masten som jag lutat bakåt ! och se om det verkar göra skilnad (kan tyvärr inte göra det fullt ut då jag behöver mastkran för att justera mastfoten helt).

Hoppas då kunna skota storen för lite mer driv samtidigt som balansen behålls.


Så nu satsar jag på att ta mig till Trosa för att köra höstracet där (shorthand) nästa helg. Blir om det funkar en tillsegling imorrn söndag så fär Lila Blå spendera veckan i Trosa gästhamn...

Skulle verkligen behöva lite positiv input från min kära NF   


 
ANNONS
 
Stefan Kindeborg

Stefan Kindeborg

3 januari 2014 17:09

Anders Roman är en av de allra bästa NF-seglarna i Sverige. Dock inte oslagbar.. :-) Försök att få med Anders i båten, för lite grundtrim-tips. Även om ni inte har samma rigg så tror jag det skulle kunna innebära bättre kryss speed.
Stefan K (seglat 16 Arkö-Runt med NF-Blåsningen, totalseger o 2:a, 3:a, 4:a osv många ensiffriga totalresultat i bagaget)
www.dehlerdoris.blogspot.com

http://www.dehlerdoris.blogspot.com

 
Jocke

Jocke

3 januari 2014 21:14

Hej Stefan
God fortsättning på nya året!

Har redan pratat en del med Anders om båten, trim och även seglat bredvid honom och kollat lite. Vi har pratat lätt om att ta en sväng men har hitintills inte blivit av. Fick däremot med mig Uffe på Doyle i somras som bekräftade att skotning och trim inte är helt åt skogen :-).
En analys jag gjorde i slutet av sommaren efter att i min förtvivlan provat masten i olika lägen, var att den i snitt gick avsevärt bättre med gamla utseglade delvis spruckna storseglet! Till och från går det att få till det med den nya storen men verkar som om det kräver en väldigt exakt trim i en specifik vindstyrka. Så fort vinden minskar eller ökar så behövs det trimmas om mycket för att hitta samma driv igen.
min senaste teori :-I är att min långa (nästan 3 m) konade kaltopp helt enkelt är för mjuk för en nytt styvt storsegel med genomgående lattor. Har nu varit i kontakt med Per på Benns som byggde masten 1989 och han tar fram en fiol för at styva upp toppen, så ska vi se vad det ger till vårens tester.
Om inte annat så alltid kul att testa lite teorier.

Hlsn Jocke

http://nfs.bloggplatsen.se

 
Stefan

Stefan

10 januari 2014 00:26

Ok! Tänkte du skippa backstage också? Hoppas du får lite mer fart i båten. Är focken lika stor som standard?
Stefan

http://www.dehlerdoris.blogspot.com

 
Ingen bild

Jocke

12 januari 2014 20:33

Focken är ungefär som standard, storen som sagt nån meter extra i mastliket men lite kortare bom så ytan inte mycket skillnad på.
Jag tänker behålla backstagen, har gjort ett smidigt arrangemang för att släppa/spänna så funkar bra. Har också checkstag som är justerbara men kör dem med separat fästpunkt i däck, så de funkar mer som ett par undervant som är enkla att justera ifall man behöver.
Nu längtar man till våren så man får skruva och testa igen :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lilla Blå - 4 maj 2016 21:30


Äntligen en skön dag med lite svensk försommarvärme! Passade på att sticka ner efter jobbet och se till att pricka av lite på listan. Ny olja och oljefilter i motorn samt rengöring och byte av bränslefilter (lyckades också identifera en tjyvlufts...

Av Lilla Blå - 27 april 2016 20:54


+4 grader, 6m/s och en smal farled, hur kan det bli bättre för lite riggtester  ?   Försöker hitta rätt grundinställning på riggen då jag i år satt an fiolen mer än tidigare. Dagens test var del 1 av att hitta hur mycket storskotet böjer masten v...

Av Lilla Blå - 24 april 2016 15:00


+4 grader och 4-8m/s enligt SMHI:S prognos, så blev en kort tur på mellanfjärden införd rejält varma kläder. Lite för löst ansatt rigg, en trasig travare i storseglet och lite för plant skotad fock, vart dagens samlade erfarenhet. Märkte också at...

Av Lilla Blå - 23 april 2016 21:41


En lite eftermiddagstur på mellanfjärden efter hagelskurarna givit med sig blev det   Hade tur och inget oväder drog ut över vattnet, så slapp bli blöt denna gång. Vart att kolla och åtgärda lite småsaker med rigg/skotning samt passade på att kop...

Av Lilla Blå - 21 april 2016 20:21


   Då var premiären avklarad!     Satte dit segel och det mesta av den löpande riggen (saknas lite rev mm).     När spridarna sitter 4,70 från ytan är det bra att ha en hyfsat hög kajkant och en släpkärra!   Kort premiärtur i ränn...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se