Senaste inläggen

Av Lilla Blå - 18 augusti 2015 20:32

48 båtar på anmälningslistan. Lite tunnt för att vara AR men ändå höjdpunkten för Lilla Blå på säsongen.

Prognosen säger sol, +20 grader och 1-2 m/s vid 10:00 som ska öka till 5-6 på em. Vindriktning O-SO torde betyda medsolsvarv om man håller fast vid att inte få kryss i Gränsösund.  

Kan då (tyvärr tycker jag) bli ett rent undanvindsrace om vindarna vrider vid rätt tillfällen. Vridet kan möjligen gynna de mindre tidigt startande båtarna om det innebär att det blir svårt att bära spinn hela vägen för de sent startande. Å andra sidan ökar vinden troligen efterhand och det talar för de snabbare båtarna sent i startlistan.


Lätta vindar och undanvind gör att jag har NF Jenny som favorit men garderar med hemmabåten Linjett 40:an Dreamline One som utmanare, NYSS mot OXSS alltså. I klubbfighten måste jag som nyssare tippa att NYSS står högst på pallen!


Min egen målsättning baserat på tidigare kappseglingsresultat är att hamna på den övre halvan. Självklart finns också förhoppningen att sommarkvällarnas testande och utvärderande, av framför allt rigginställningen, ska ha givit den extra båtfart som behövs för att fightas med NF:ar och Expresser med liknande SRS. Men realistiskt sett hade jag nog behövt hittat grundinställningen tidigare så att fokus under kvällsseglingarna kunnat lagts på att styra så bra som möjligt.   


Blir också lite osäkert hur besättningen ser ut så här in i det sista då en av de trogna AR gastarna kastat in handduken till förmån för mera konditionskrävande landaktiviteter. Kan till och med bli doublehanded, vilket nu kanske inte gör nått med lätta vindar i prognosen.

Hoppas dock undvika lååånga öppna sträckbogar då mätbrevet (1,102) numera innehåller enbart fock, och med det plus NF:s korta vattenlinje, är vi då chanslösa. Har tyvärr inte hunnit lyfta båten så hoppas också att sommarens skrala vattentemperaturer gjort att inga dumheter bestämt sig för att slå rot på Lilla Blå:s underrede.


Segla väl!
ANNONS
Av Lilla Blå - 31 juli 2015 17:40

Passade på och tog en ledigdag nu när man jobbat en hel vecka efter semestern   

Solen tittade fram och prognosen sa 4-5 m/s så förutsättningar för en fin tur.

Började med lätta vindar som efter ett tag vred 180 grader innan det stabiliserades sig på SV och ökade till en 6-7 m/s med uppåt 8-9 i byarna. Kryssade upp genom farleden mot Oxelösund. Känns hyfsat trångt när man är själv med genua men med mantågen bortmonterade, nya "fack" för winchhandtag, större plotter samt en fiol som gör att akterstaget klarar lite last innan backstagen behöver ta över, så känns det ändå inte alltför stressande.

Senaste veckorna har jag fått till riggen så att akterstaget verkligen skapar en bra mastkurva, vilket gör en stor skillnad i balansen på kryssen. Hoppas hinna prova ut lite trim i olika vindstyrkor så att säsongens avslutande tävlingar går bättre än förra året.


Har också passat på att skaffa ett verfifierat SRS tal så nu finns inte mycket kvar att skylla på om man hamnar i botten på resultatlistorna   

Nytt tal blev 1,111 med spinnaker och 1,100 shorthand med spinnaker. Tömde båten på precis allt (som mätmanualen stipulerar) utom dynor, ankare och skoten, och då var vikten 2990 kg, inte så långt från NF:s tabellvikt på 2900.

Tycker dock att det är lite ologiskt att en klassbåt ska ha den utrustning som stipuleras enligt regeln men att en båt som till exempel inte har mantåg (och därav bryter mot klassregeln) måste ta ur bestick, nödutrustning, verktyg, segel (över ett försegel) etc som man ju har i båten när man tävlar. Hoppas SRS systemet tar hänsyn till det när talen sätts annars gynnar ju SRS systemet klassbåtar vilket känns konstigt då hela meningen med SRS är att man ska kunna tävla utan entyp?


Plotten på kryssen ser ju skaplig ut med tanke på singlehand och lite trångt här och där!


 ANNONS
Av Lilla Blå - 29 juni 2015 22:03

Har blivit en del seglande under försommaren men har saknat värmen.

Med det här ser väl ganska trevligt ut...

 


 

Av Lilla Blå - 3 maj 2015 09:03

Efter en vår där tiden inte räckt till för putsning i nivå med tidigare år, gick i vilket fall sjösättning och påmastning bra. Fortfarande lite riggjustering kvar på att göra listan, men tillräckligt färdig båt för en första provtur.

Prognosen just nu säger 1-2 m/s och strålande sol så ser fram emot en fin stund på sjön!

Enda förändringen till i år är en omprofilering av rodret för att göra det lite mindre utbalanserat, spännande att se hur det kommer att påverka känslan i båten.


 
Av Lilla Blå - 24 augusti 2014 21:30

Besättning: Patrik Svensson, Mikael Larsson, Johan Forsberg och undertecknad checkade in på bryggan strax före 08.00 Vi har seglat tillsammans många år men antalet race och båttyper har varierat, så man kan inte påstå att vi är en samtrimmad besättning. Men vi har kul och vi vill prestera, så grundförutsättningarna fanns för en bra dag.


Efter skepparmöte och sedvanligt pyssel på båten stack vi ut och provsatte spinnaren. Alltid lite extra knöligt med backstag, checkstag, gummicord, suggor etc så bra att ha satt en gång innan start.

Körde sen ett par repor ner mot startlinjen för att kolla vindriktning och tider. Lätt och lite guppigt men prognosen hade lovat ökande så vi förutsatte att vinden skulle komma, frågan var bara när. Strax innan start var det fortfarande lättare vindar så vi tog beslut att försöka starta mitt på linjen då det verkade som de flesta valde att gå ner mot lämärket för att få lite mera vind. Som långsammaste båt i klassen kändes det klokast att försöka undvika att hamna i ett tight startrace. 

Efter en babordsbog rakt genom fältet hittade vi en bra lucka en bit upp på linjen och lyckades lägga oss i läge för att tajma starten precis som tänkt. Vi gick på fart första benet för att dra nytta av styrbord när resten av fältet slog vid land. Funkade alldeles utmärkt och vi var bland toppbåtarna efter de första slagen.


 

Nu råkade vi ut för racets första strul. Micke jobbar med storskotsskenan för att hitta trimmet och helt plötsligt upptäcker Palle att lä vagnblock inte längre sitter fast på skenan. Snabbt upp med verkstygslådan för att försöka skruva fast den igen. Tyvärr visar det sig att gängorna (bara skruvat ca 4 mm ner i plastmaterialet!) har gett sig och vi får helt enkelt låsa fast tampen så att vagnen står i mitten. Inte nått jättebekymmer men lite okoncentration och ett onödigt långt slag gjorde att vi plötsligt åkte bakåt i fältet. Till råga på allt tajmar vi nästa slag illa och får göra ett kort slag för att ta oss runt märket vid vinterklasen.

 

Nu börjar en lång sträckbog där vinden sakta vrider upp så att vi kan sträcka med lite slack hela vägen upp mot logen. Tyvärr lägger lilla GPS:en av så vi zoomar in på paddan för att hålla koll på grynnorna vid klasgrunden. Här gör vi en tabbe då vi kommer lite tokigt ner mot grundområdet och får slå ett kort slag för att sedan falla runt området ner på linjen igen. Klassiskt zooma in misstag... 

Hade fram till dess haft ett bra häng på Dehler 32:an men nu försvann den framåt.

Strax bakom oss har vi en Crown 31:a som har ett SRS som är några 100 delar högre än oss, så där har vi en bra måttstock att åka mot.

Tyvärr tappar vi mycket på den här delen mot de lite större båtarna i klassen. Sträckbog med lite släpp känns inte som det mest fördelaktiga när man har kortast vattenlinje i klassen...  


När vi passerat logen kommer de första stora båtarna från klassen efter stormande. Först First 45:an med fotbollslaget på railen och strax efter IMX 40. Jag anar att det kan bli trångt vid Arkö:s eget "djävulshål" Tjuvkullen. Som befarat så kommer vi precis ifatt en Mistress 32:a samtidigt som vi blir omkörda av en av de större båtarna. Slutar med att vi får försöka bromsa bakom M32:an men det leder bara till att vi hasar lite närmare berget så vi får göra ett akut slag precis när vi kommit loss från smalaste delen. Lite otrevligt att tänka på vad som kunde ha hänt om vinden vridit emot lite eller om vi varit tvugna att slå 50 meter tidigare. Genua, mantåg och backstag kräver lite tid i slagen så risken för en ofrivillig landkänning var nog ganska stor en stund.


Hamnar igen bakom M32:an men vi lyckas få till en riktig snabb omkörning i lä, då han vart lite väl het i sitt försök att försvara lovart. Denna gång ledde det bara till att han saktade in i vindskuggan bakom en holme samtidigt som vi vek ner och fick fart utmed andra kanten. 


Vi sätter spinnaker precis i rundningen och får bra speed när vi faller ner mot plattläns och siktar på gränsösund. Strular lite med gipparna i vinden som börjat bya lite, innan vi får till allt. Nu passar vi på att få i oss lite rostbiff och några goda "Pallemackor". Samtidigt som vi tuggar i oss dessa sneglar vi bekymrat mot Norrköpingshållet där mörka åskmoln tornar upp sig.

Nu klarar vi oss från både åska och regn och spinnakergången ner genom gränsösund känns bra. Flera andra större båtar passerar precis i slutet och när vi river strax innan nordpricken för att gå upp mot Ekö, har vi ytterligare några båtar i hasorna. På den kort halvinden kör de om oss rejält och vi spanar framåt för att se om det sätts spinnakrar eller inte på vägen mot grässkären. X332:an Inga G har precis passerat oss och sätter spinnaker sida vid sida med en X99:a. Det trasslar lite för X99:an i början så vi väntar en stund för att se om vindriktningen ligger kvar.

Konstaterar ganska snart att vinden har vridit permanent så det är bara att hissa.Vi skär lite mot nordost för att kunna gippa när vridet fortsätter vilket gör att vi inte tappar så mycket på X99:an och att vi håller den envisa Crown 31:an stången där han närmat sig bakifrån igen.

Nu börjar vinden tillta och vi gippar efter grässkären och siktar på vinterklasen. Sjön växer och det blir rejält gungigt och man får jobba hårt på rodret för att inte tappa kontrollen i byarna. Efter ca 2 nm ökar vinden lite till och vi börjar bli oroliga för spinnakerbomen som sviktar betänkligt i de värsta sjöarna/byarna (är en teleskopbom som vi skjutit ihop).

Pang ! så går bommen av på mitten, vi broachar och det är bara att inse att vi måste få ner spinnakern innan den blåser i bitar. Efter en stund drivande på sidan med spinnakern fladdrande från masttoppen lyckas vi mata ut fallet samtidigt som vi får in seglet i båten. Bommens bitar tas in och vi rullar ut genuan och siktar åter mot  vinterklasen. Det byade över 13 på instrumentet och First 30:an Milou som strax efter broachar framför oss, hade 15 i byarna. Hur som helst ingen allvarligt skadad (mindre skärsår på fördäckarn Johan) och seglet höll.

 

Avslutar med några sjömils våldsamt gungande när sjön kommer rakt från sidan samtidigt som vinden nästan är platt, väldans otrevligt och bara att sitta still i sittbrunnen och hålla i sig i de värsta rullningarna.

När vi rundar märket vid vinterklasen och styr mot mållinjen har vi fortfarande Crown 31:an strax efter men vi håller undan in över linjen.


Vi blir 48 av 61 båtar vilket inte är vad vi tänkt. Lite strul här och där påverkade så klart men den långa öppna sträckbogen ner till Arkö var nog där vi tappade mest. Rent fartmässigt fick vi stryck på seglad tid av alla med högre SRS utom Crownen och även av NF:en Jenny, Infernon, Rivalerna och Aphrodite 29:an. Genuan gav så klart en klar fartökning men den här gången hade vi nog inte tappat så mycket på att gå med fock.


Nu blir det reparationer och så tar vi nya tag i Trosa den 6 september och hoppas på lite lugnare vindar...
Av Lilla Blå - 21 augusti 2014 08:17

Då drar det ihop sig till säsongens höjdpunkt för Lilla Blå.

Preliminära startlistor är publicerade och SMHI:s prognos variera från dag till dag :-) Just nu 4-5 m/s och tyvärr lätt regn större delen av dagen.


En första titt på startgrupperna visar att vi denna gång får känna oss som långsammaste båt i klass 3, så kan det gå när man skaffar genua och åker upp i SRS tal. Långsammast i gruppen bör åtminstone ge fri vind och ett stort gäng av båtar att jaga, så bara att ha positiva tankar.

Gissar att någon av de snabbare båtarna kommer att ta hem det i år, men både Inferno 29:an och NF Jenny i startgrupp 2 vill säkert vara med och slåss. Sen finns det vassa 606:or och M22:or i startgrupp 1 och med rätta vindförhållanden så kan det vara en fördel att starta tidigt. Men så klart många duktiga erfarna båtar i alla grupper, så blir som vanligt tufft för alla som vill sikta på topplaceringarna.


Lilla Blå är lyft och avspolad (inga snäckor bara lite slem), tyvärr så hade jag fått en del färgsläpp i form av större blåsor på kölen och så hade gummit runt drevet bubblat sig så inte riktigt optimalt ur den aspekten, men får vara nöjd med att jag hann lyfta upp och tvätta i år...

Fredag em så åker semesterpackningen ur och sen blir det transportsegling ner till bryggorna i Oxelösund!
Av Lilla Blå - 17 augusti 2014 18:37

Trots prognos med 8-10 m/s vart det ett kort test ut på Örsbaken. Hade förberett med att koppla ett par antal ringar som barberhaul, dock med lite provisoriska fästen så här innan man provat ut vinklar mm. Men definitivt nödvändigt då befintliga skenor inte sitter där de ska (i förhållande till hur genuan är sydd alltså).

Allt funkade faktiskt nästan som tänkt! Behövs kanske nån lite extra justeringsmöjlighet till barberhaulen, men det får bli vinterjobb. Kändes faktiskt mer balanserat med genuan än med den självslående focken, vilket var lite förvånande...

Kryssvinklar helt ok även om varje slag är en pärs då mina 60 cm mantåg inte alls är kompis med genuan. Här behövs helt klart hjälpande gastar eller lite omdesign av mantåg.

 


   


Snyggt och kanske snabbt?


 


Står fint


 


Stort test vid Arkö Runt nästa helg...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se