Senaste inläggen

Av Lilla Blå - 21 juni 2014 21:01

Ska försöka skapa filmer med lite mera aktion i nu när man har fått riktiga grejer i födelsedagspresent

https://www.youtube.com/watch?v=PTVIbPhpqak&feature=youtu.be 
ANNONS
Av Lilla Blå - 7 juni 2014 23:33

   


12 sjömil, seglad tid 3 tim 55 min, stryk med 22 minuter på seglad tid av NF Jenny som är mitt riktmärke just nu   

Körde utan spinnaker beroende på att jag endaste hade en gast och han gjorde seglingspremiär denna helg.

Allt ifrån nästan stiltje till 7 m/s. Vindvrid där båtarna framför bytte spinnaker mot kryss och tvärtom. Inslag av åska och ösregn gjorde att gasten bad om bättre väder om han ska fortsätta sin seglingskarriär...

13:onde plats av totalt 19 båtar är förstås inte ok. Hade lite svårt att få fart i båten både i lättvinden och när det pustade på. Korta stunder kändes det som om vi hittade "spåret" på kryssarna men så fort vi slagit från ett lyckat ben hade vi väldigt svårt att få till nästa.


Fortfarande inte nöjd med fockens form, körde den nog med för mycket buk. Ska pröva med lite planare samt hårdare sträckt förlik och se om jag kan hitta en växel till

Jobbade ganska mycket med akterstaget och märkte att min utväxling är onödigt stark så att den kärvar vid återsläpp, får bli ett block mindre i kaskaden framöver. Grundtrimmet på storen vid 3-4 m/s känns bra, svårigheten verkar ligga i att hitta känslan för hur stora justeringar som behövs vid förändringar i vindstyrkan. Försökte köra mycket på lutning och logg, men hade svårt att hitta rätt.


Mer timmar i båten behövs!

ANNONS
Av Lilla Blå - 25 maj 2014 20:35

Då var racepremiären avklarad.

NSS nya race Örsbaken doublehanded ca 18 nm. Vart en riktig propagandatävling i strålande väder.

Vind mellan 4 och 7 m/s sydostligt betydde kryss i lite sjö första halvan och en snabb andra del för spinnaker.

Från starten vart det dock en halvvind/slör på några distans där vi tyvärr ställde till det med ett dåligt beslut att inte sätta spinnaker. Tappade säkert en 5-7 minuter mot vår NF kompis Jenny som enligt vanligt maner var framme och tampades i täten på startgruppen med spinnakern fint dragande. När vi väl vände österut och började kryssen så höll vi i vilket fall hyfsat jämnt med de sista båtarna i startgruppen. Efter en stund började vi få till trimmet och sakteliga tar vi in lite på båtarna närmast framför.

Nu ökar vinden lite och Rivaler med vackra genuor kommer ångande bakifrån och går om, samtidigt som vi inte längre klarar att hålla konkurrenternas fart... Här gjorde jag troligen den andra större tabben för dagen då jag inte sträckte upp förstaget tillräckligt. Svårt att säga så här i efterhand om hur mycket det påverkade men gissar att vi tappade en del i höjdtagningen framför allt på ena bogen beroende på sjön. Blir till att prova lite under kommande veckor.

Har flyttat in skotpunkterna och justerat lite i fockens skärning så krävs nog en del timmar i båten för att hitta rätt trim i olika vindar.

När vi kommer upp till rundningen så ligger vi sist i fältet men har närkontakt med tre båtar så nu ska den nya spinnakern få bekänna färg. Tar oss en bra stund att få upp den då vi bestämmer oss för att inte stressa utan se till att allt kommer upp i god ordning (spinnakern är bara lånad av segelmakaren men är en kopia på den vi väntar på). När vi väl fått upp blåsan så surfar vi uppåt 8 knop i byarna och långa stunder ligger vi strax över 7. Tar sakta ifatt Maxi 777:an Nogarlic som vi sen kämpar med ända in på mållinjen (vi slår dem med 60 sekunder på seglad tid).

Lämnar också båda båtarna som kör utan spinnaker bakom oss.

Konstaterar när resultatet kommer att vi fått stryk av NF:en Jenny med 17,5 minuter på 3,5 timmes segling. Men med beaktande av vår början och Jennys skeppare Anders Romans erkända skicklighet, känns det ändå som ett steg i rätt riktning!

Väntar med spänning på nästa race som blir Pingstregattan i Näverkvarn 7 juni. Hoppas på många båtar att testa mot

  

Bilder och resultat nedan från Erik B http://segelochpaddel.blogspot.se/, tack för bra uppföljning och en tight fight på banan !! Hoppas på en repris framöver...

 

      
Av Lilla Blå - 11 maj 2014 21:03

Äntligen är segelsäsongen igång.

Sjösatt onsdag kväll, riggat lördag morgon (tack trogna gast Palle och sambo Jenny!).

Lördag em/kväll tillbringades i båten med diverse montage av block, tampar och segel.

Söndag bjöd på ihållande regn ända fram till 18, så blev bara en kort tur ut på innerfjärden för 20 minuters kryssande.

Kändes riktigt bra med fin balans och en mast som nu beter sig mer som en mast ska   .

Fiolen gör att mastkurvan blir mycket jämnare och passar ihop med seglet på ett helt annat sätt. Fart och höjd kändes också bättre än förra året, men utan nån att matcha mot är det svårt att avgöra hur mycket.

Första tävlingen om två veckor ...


Rigg med fiol

    Av Lilla Blå - 19 april 2014 08:26

Första varvet lagt, dags för påskslipning!

  

 

Av Lilla Blå - 13 april 2014 19:14

Jaha då fick man revidera planeringen en gång till !


Började grovslipa ner bottenfärg och spackel på kölen ,men insåg snabbt att det fanns så mycket spackel att det inte var värt mödan. Kölen är inplastad och ett problem som jag känt till sen tidgare är att plasten på vissa ställen har tappat fästet med järnet (man kan höra det om man knackar på kölen). Misstänkte att det rostar och är fukt i mellanrummet, så har varit på min långsiktiga lista att fixa.

Om jag nu ändå måste lägga en massa jobb på att slipa så kan jag lika gärna se till att det blir långsiktigt bra.


Så då vart det att ta fram vinkelslipen och helt enkel kapa bort alla plast runt kölen ! Gick relativt smidigt även om någar mindre bottenbitar sitter kvar under kölen (får fixa när vi lyfter senare). Började rinna ut vatten när jag kapade i platsen så var defintivt dags att göra nått innan hela kölen rostat i bitar.


Ganska mycket bortkapad glasfiber och spackel blev det. Alltid positivt med viktminskning även om det är på kölen.

    


Lätt rostangripen köl

    


Efter nedslipning så har jag lagt första varvet med VCtar2. Kommer att behövas en hel del spackling och ett antal lager till med VCtar innan rätt standard är nådd, får se var målsättningen hamnar i år... 

  

    


Känns som om jag skippar bottenfärg (hade tänkt köra med VC17eco) och istället satsar på några upptagningar med tvätt under sommaren.

Enklare att fortsätta jakten på en superslät köl nästa år om man inte har lagt nått utanpå epoxin.


Fortsättning följer...


Av Lilla Blå - 11 april 2014 20:36

Ibland är det inte så lätt som det verkar...


Skulle bara malla in och nita fastbeslagen till fiolen på mastpipan. Lånat stor popnittång, borrat och mallat in allt enligt instruktion. I med nitarna och kläm ihop nittången. Oops där ramlade dragpinnen i niten in i masten innan niten dragit färdigt. På't igen bara, måste varit en dålig nit! Ny nit samma manöver, och ... samma j--la resultat! Skam den som ger sig. En gång till med extra försiktighet och ser till att ha tången stadig, nu då....nix! tredje förstörda niten!!!


Bara att inse att tången inte klarar att nita uppifrån, utan masten måste vridas så man nitar snett underifrån. Borde så klart ha räknat ut detta efter nit nummer två, men regnet, kylan och stressen för att bli klar innan mörkret föll, får duga som egen ursäkt för att hjärnan inte klarade av den slutsatsen


Nya nitar inköpta + mental och praktisk hjälp av snäll sambo = nu är fiolen på plats.

 


Av Lilla Blå - 8 april 2014 21:26

Var nere hos min segelmakare Uffe (Doylesweden) med seglen för en lite justering och översyn. Vi gick samtidigt igenom lite undanvindsbehov och när han, (som den intellgenta person han är  ) höll med om mina funderingar, så börjar det luta år att jag pensionerar min gamla spinnaker från -89. Hade lite samma tankar redan förra året men då fastnade jag i mast/segel/trim/varför funkar det inte? - träsket så det vart inget av.


När jag passerade lämplig verktygsaffär på vägen hem inhandlades ny vinkelslip.Jag har insett att det bara är att ta tjuren vid hornen och slipa ner spacklet på kölen. Visade sig vara en massa vattenblåser mellan glasfiber och spackel så vore bortkastat att måla epoxi utan att ha fått ett bra underlag.

Alltså första strukna punkten på min att göra lista  . Bottenrenovering blev inte av utan får istället bli kölbehandling och så får det bli ett nytt lager med VC17 på skrovet.


Har också bestämt mig för att försöka genomföra minst fyra av Sörmlandskustens SRS-cup.

Bra initiativ Niklas! www.tangosailing.nu


Känns som om våren varit här länge - seglingsabstinensen växer...


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se